Technieken voor het dia scannen

 

Gratis stof- en krascorrectie voor beschadigde dia's en negatieven.

Bij de meeste dia's is het mogelijk gebruik te maken van een automatische stof- en krascorrectie. Dit is een standaard en gratis service, u betaald hier niets extra voor!

 Scannen zonder stof- en krascorrectie  Scannen met stof- en krascorrectie
 Scannen van een dia zonder stof- en krascorrectie  Scannen van een dia met stof- en krascorrectie

Gratis kleurherstel van verouderde dia's.

Het verouderingsproces zorgt voor een steeds groter verval van kleuren. Middels speciale software kunnen dia's worden gecorrigeerd met een veelal verbluffend resultaat.

 Scannen zonder kleurherstel  Scannen met kleurherstel
 Scannen van een dia zonder kleurherstel  Scannen van een dia met kleurherstel

Bestandsformaat

JPEG - Standaard bewaren wij uw foto's als een JPEG bestand. Deze JPEG bestanden zijn klein door gebruik te maken van een slimme compressie techniek. JPEG biedt een goede balans tussen de grootte van het bestand en kwaliteit van uw foto.

TIF - Het formaat TIF wordt met name gebruikt in de professionele sector. TIF bestanden zijn over het algemeen groter dan JPEG. Op verzoek kunnen wij uw foto's ook in het formaat TIF aanleveren.

RAW - Het RAW formaat komt direct uit de scanner zonder tussenkomst van enige aanpassingen van de scanner of software. RAW formaten kunnen alleen middels speciale merkspecifieke software worden verwerkt. Op verzoek kunnen wij uw foto's ook in het RAW formaat aanleveren.

Resolutie - scan kwaliteit

De resolutie wordt uitgedrukt in het aantal pixels (puntjes/dots) dat de scanner kan vastleggen per eenheid. Meestal wordt dit weergegeven in dots per inch, dpi. Belangrijk bij het scannen is de optische resolutie van de scanner. Vaak wordt bij een scanner de maximum resolutie weergegeven welke middels een software interpolatie kan worden bereikt. Deze resolutie is eigenlijk niet belangrijk voor de keuze van de juiste scanner. Scan & Co. maakt gebruik van diascanners met een optische resolutie van 4.000 dpi, dit levert een gedigitaliseerde dia van ongeveer 20 MegaPixels!

kwaliteit  Pixels (MegaPixels)  Toepassing
 Start 1200 x 1800 (2 MP)  Internet, beeldscherm
 Basis 2600 x 4000 (8 MP)  Foto afdrukken
 Standaard 4000 x 6000 (24 MP) Archief, foto afdrukken (met foto uitsnedes)
 *Top 4000 x 6000 (24 MP)

Drukwerk, archief, foto afdrukken (met foto uitsnedes)

* In de "Top" scan kwaliteit wordt elke dia scan handmatig ingesteld en gecorrigeerd.

Dmax of de MAXimum Densiteit

Minstens zo belangrijk als de optische resolutie van een scanner is de maximum densiteit van de scanner. Dit wordt weergegeven in Dmax en is in belangrijke mate verantwoordelijk voor de algehele kwaliteit van de gescande dia. Voor het scannen van een dia adviseren wij minimaal een scanner met een Dmax van 4.0 D. De meeste flatbed A4 scanners halen dat zeker niet! Onze diascanners hebben een Dmax bereik van 4.8 D.

Kleurdiepte

Bij het scannen worden de kleuren vastgelegd in bit per kleur Rood, Groen en Blauw. Normaal heeft een fotobestand 8-bit per kleur RGB, dus in totaal 24-bit. 8-bit is tevens het maximum als foto wordt bewaard in het JPEG formaat. Onze scanners werken intern met een 16-bit per kleur om alle details perfect vast te kunnen leggen. De uitvoer van onze scanners is mogelijk tot 16-bit per kleur RGB in het bestandsformaat TIF en RAW en 8-bit per kleur in het JPEG bestandsformaat.

Kleurruimte sRGB of AdobeRGB

Kleuren worden vastgelegd in een standaard kleurruimte. Deze ruimte beschrijft als het ware de kleuren van uw gescande dia. De belangrijkste twee zijn sRGB en AdobeRGB. Voor digitale fotocamera's wordt meestal gebruik gemaakt van sRGB, deze kleurruimte is namelijk het beste voor presentatie op een computer monitor. Voor drukwerk wordt vaak gebruik gemaakt van AdobeRGB omdat deze kleurruimte meer kleuren kan vastleggen en beter aansluit bij het drukproces. Bij presentatie van gescande dia's in AdobeRGB zijn de kleuren iets fletser dan bij sRGB. In het algemeen adviseren wij daarom dan ook het gebruik van sRGB. Het scannen in AdobeRGB is natuurlijk ook mogelijk.

Multi-sampling

Voor een topkwaliteit scan van een dia is het mogelijk deze meerdere keren te scannen (multi-sampling). Door het scanproces meerdere keren te herhalen (max. 16x) wordt de eventuele ruis in een dia tot een minimum teruggebracht. Dit scanproces neemt wel veel meer tijd in beslag waardoor de kosten per diascan aanzienlijk kunnen oplopen. In de meeste gevallen is het multi-sampling scanproces echt niet noodzakelijk.

Selectiekader binnen of buiten het diaraam

Bij het scannen moet je een selectiekader plaatsen binnen of buiten het diaraam. Bij een selectiekader binnen het diaraam verlies je een klein stukje van de dia. Dit heeft echter wel de voorkeur omdat de scanner de belichting aanpast op basis van foto binnen het selectiekader. Mocht het selectiekader bijvoorbeeld een stukje zwart meenemen dan kan dit een verkeerd belichte foto tot gevolg hebben.

Selectiekader binnen het diaraam Selectiekader buiten het diaraam
   

 

Wat is Digital ICE

  • Digital ICE infraroodscan werkt automatisch stofjes en emulsiekrasjes weg tijdens het scanproces.
  • Digital ICE tast tijdens het scannen beide oppervlakten van het kleuren negatief of de kleuren dia af en onderscheid de stofjes en krasjes van het echte beeld.


Hoe werkt Digital ICE

  • Het infrarood licht wat Digital ICE gebruikt, scant beide oppervlakte's van de dia apart van het echte beeld op stofjes en krasjes.
  • Op deze manier kan de scanner het digitale beeld samenstellen zonder stofjes en krasjes.


Wat ziet een scanner

  • Een scanner ziet details in het beeld die met een menselijk oog niet te zien zijn, ook al worden er hulpmiddelen gebruikt zoals een vergrootglas, lichtbak etc.
  • Daar komt nog bij dat op de emulsiezijde van een dia of negatief zeer makkelijk krasjes ontstaan. Deze krasjes ziet de scanner en worden automatisch mee gescand. 
  • Een scanner ziet ook al de stofjes die zich hebben vast gehecht aan de dia of het negatief. Dit komt onder andere doordat de emulsiezijde statisch is en het stof aan trekt.

Hoe scannen we bij Scan & Co.

  • Voor we de dia of het negatief gaan scannen wordt hij met hogedruk perslucht zoveel mogelijk stofvrij gemaakt. Vervolgens wordt, indien nodig, de dia gereinigd met een speciale vloeistof (PEC-12). Daarna wordt de dia geioniseerd met speciaal daarvoor geschikte apparatuur. Ondanks deze behandelingen zijn er altijd nog sporen van krassen en stof.
  • Deze rest krasjes en stofjes worden digitaal weggewerkt door de Digital ICE techniek.
  • Scan & Co. levert professionele scankwaliteit mede doordat al onze scanners hardwarematig deze Digital ICE technologie toepassen.